Khamis, 9 Februari 2017

Orang Baru....

Assalamualaikum....

Subhanallah.... MasyaAllah...

dah lama sangat la heh ibu tak update kan??

dah bersalawang... berhabuk... berkulat dah belog ni...

anyway sempena dah lama xupdate...

ibu nak perkenalkan orang baru dalam hidup ibu...





nama dia Nur Arissa Fazila....
gambar kat atas tu dia baru umur 4 ke 5 bulan cam tu...
sekarang dah nak masuk setahun...
hah! hambek ko!
dah berapa tahun ibu tak update...
banyak ibu nak cerita sebenarnya...
tapi lenkali la yer...
ok bai!! tata...





~zieyamin~

Isnin, 30 November 2015

Malas yang teramat...

Assalamualaikum....
dah teramat lama sgtkan since ibu last update...
rasa malas yang teramat...
cerita banyak...
tapi....
tak tau nak mula dari mana....
FYI...
now kandungan ibu dah cecah 30 weeks...
please doakan kesejahteraan ibu n baby yea...

Isnin, 14 September 2015

Banyak yang berlaku...

Assalamualaikum semua...
rasanya dah berhabuk+bersawang segala bagai dah...
maklumlah dah lame sgt ibu xupdate...
banyak yang berlaku...
to make it short ibu singkatkan jela eh...
1. 11 hari sebelom raya afiq (anak ke-2 ibu) warded sbb kena operation...
2. ibu preggy
3. ibu cuti separuh gaji selama 2 bulan sbb jaga afiq...
itu jela dlu ek...
buat mase skrg ibu xde mood nk cerita pepanjang...
to be continued...

Ahad, 28 Jun 2015

Dera anak oleh mak tiri and bapak kandung...

hurmmm...
Assalamualaikum...
dah lama rasenye ibu tak update blog nih...
kemalasan yang amat...
but today terpanggil lak nk menconteng-conteng kat cni...
pasalnya kes dera 5 year old little girl oleh mak tiri and bapak kandung sendiri...
she just only 5 year old...
beza setahun je ngan abg long...
tergamak diperlakukan sebegitu...(tak sanggup nak download gambar)
yang paling tak tahan bapak budak tu sendiri pon bersubahat...
MasyaAllah... sungguh hitam hatinya kerana tergamak melihat darah daging sendiri diperlakukan sebegitu...
patah tulang belakangnya, cedera disana-sini dan pecah dikepala akibat dihantuk kedinding...

sebenarnya... 
banyak cerita tentang anak-anak buang bapa...
"bapa tidur di masjid akibat dibuang oleh anak"...
"anak derhaka membiarkan bapa merana"...
mungkin dalam byk2 kisah bapa dibuang oleh anak disebaliknya ada kisah tersendiri...
cthnya seperti kes di atas...
semestinya anak2 tidak boleh membiarkan bapa @ ibu sendiri...
namun ibu @ bapa haruslah menghargai dan mendidik amanah dariNYA dgn baik...
disamping berdoa semoga anak2 juga akan melayan ibu bapa sebaik mungkin dihari tua nanti...
wallahua'alam...
 
 

Selasa, 28 April 2015

Birthday my Baby Afiq AKA Do Min Joon...

Assalamualaikum...
a little bite late for ibu to update this thing...
tp jumaat lepas 24th April 2015 my first birthday of my little baby afiq AKA Do Min Joon (mana korea dia sbb ibu suka nengok drama My love from the star)... hahahaha...
birthday dia buat simple jer...
just cake...


and sambut kat kat umah ma ibu...
alhamdulillah dia sht...
dah boleh berdiri sendiri tp masih xleh jalan...
slow2 la tu...
esoknya...
ibu and abah bawak dia and abg long ke pantai hambik angin...


  semoga anak ibu Muhammad Afiq menjadi anak yg soleh and xmo ganaz2...
ibu, abah n abe long syg awk ketat-ketat...



~zieyamin~

Fazura nyanyi

hurmmm...
honestly bagi ibu suara fazura okay...
boleh nyanyi.... and halwa telinga ibu bleh terima...
kalau nak dibandingkan ngan M*y* K*r*n tuh...
sedap lg suara fazura...
ok lah layannnn la erk...



ok fazura...
ibu suka suara fazura...
and ibu menyokong klu fazura terus menyanyi...
keep it up girl!!!!
wahhh! gitew...

p/s: sayangi dirimu....



~zieyamin~

Selasa, 7 April 2015

hampir luluh jantungku...

Pengajaran untuk diri sendiri:: kisah ptg semalam pegi ambik abe long kat sekolah...
tp diberitahu adam dah balik dengan daniel (anak kpd jiran)...
tp hairan selalunya kalau dia ambik dia akan sms @ called dlu...
tp ptg smlm xde...
terus called dia then, dia jwb tak tahu...
sbb dia suruh sedara dia yang tlg ambikkan anaknya...
ok jantung dah berdebar...
tny cikgu kata cikgu dia ikut daniel naik moto...
sebelum ni... abe long slalu balik dgn mama daniel tuh...
tp mmg kitorg tak berapa suka... 
sbb bagi kitorg walau lewat camana pon biar kitorg sendiri yg ambik dia... 
tp jiran tu selalu nak ambik walaupon dah mcm2 alasan yg diberi... 
still tak paham...
klu tegas sgt kang terasa hati lak... 
yelah hidup berjiran kan... 
sebenarnya kitorg taknak biasakan abe long tumpang org risau kejadian ni akan berlaku... 
tp dah berlaku...
walau camanepon alhamdulillah sedara jiran tuh hantar abe long kerumah tok ma (pengasuh abe long dulu)... 
jadi moralnya kalau nak cakap pape kat org yang jenis tak berapa nak paham bahasa kiasan, mmg kena direct jela...
kalau dah 4,5 kali bagi ayat kiasan tp tetap tak paham jgk memang kena sound direct jela...

kadang-kadang niat baik boleh bertukar salah faham...
kadang-niat baik boleh menyebabkan perkara lain yg terjadi...
kadang-kadang perlu tegas demi untuk menjaga & mengelakkan perkara yg tak diingini...




~zieyamin~